Saturday, October 15, 2011

Udang Masak Lemak Cili Api

Assalamualaikum wbt.

Hai semua..apa khabar..diharap sihat sejahtera semuanya.. Hari ini aku ingin berkongsi resepi udang masak lemak cili api.. hurm..resepi ni simple je..senang dan mudah je nak memasaknya...takde apalah yang special sangat..rasanya ramai je yang tau masak hidangan ni kan..saje je nak berkongsi..

Bahan-bahanya:
- 1/2 Kg udang
- cili api (kalau suka pedas boleh guna banyak sikit)
- 3 cawan santan
- 2 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
- air asam jawa
- garam dan gula sbgi bhan perasa
- minyak masak
- serbuk kunyit/ kunyit hidup di tumbuk
- Daun kunyit

Cara-cara Penyediaan:
- Siang udang dan basuh hingga bersih (nak hilangkan hanyir basuh dengan air asam jawa)
- Hiris bawang putih,bawang merah dan halia
- Tumbuk @ kisarkan cili api
- Panaskan minyak
- Tumis bawang putih, bawang merah dan halia
- Bila sudah naik bau, masukkan cili api yang sudah dikisar td
- Masukkan santan, serbuk kunyit/kunyit hidup
- Bila sudah mendidih masukkan udang
- Kemudian masukkan air asam jawa
- Masukkan garam/gula secukup rasa
- Bila udang sudah nampak masak masukkan daun kunyit yang telah diracik-racik.
- Dan angkat untuk dihidangkan


Sekian untuk kali ini..selamat mencuba...:)


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...